Skip to content

Scheiden, en wat met de gezinswoning?

Hoe bereken je correct de opleg die je moet betalen om de gezinswoning over te nemen?

Deze bijdrage is van toepassing als je onder het wettelijk stelsel bent gehuwd en samen gelijkwaardig de woning hebt aangekocht

Vrijheid vs. de praktijk

In principe zijn jullie vrij om de opleg (=hetgeen de ene partner aan de andere partner moet betalen) in geval van toebedeling van het huis aan één van jullie beiden, te bepalen. 

Maar om tot een overeenkomst te komen hebben jullie toch een berekeningswijze nodig als basis voor onderhandelingen hierover.

Vaak vragen mensen aan de bank een afrekening van de lening. Het saldo van de lening wordt in mindering gebracht van de (op vandaag) geschatte waarde van het huis.  Deze werkwijze kan, maar er bestaat een meer correcte berekening.

Correcte(re) berekening

Van de huidige geschatte waarde van de woning breng je in mindering: het bij aanvang geleende kapitaal maal een breuk. De teller van de breuk is de nog resterende looptijd en de noemer is de totale looptijd. 

Als jullie bijvoorbeeld oorspronkelijk 200.000 euro hebben geleend, waarvan 120 van de 180 maanden is afbetaald en de woning is op vandaag 250.000 euro waard.
Dan betekent dit:

250.000 – (200.000 x (60/180) =  183.333 euro

183.333 euro is dan de actuele te verdelen waarde die jullie samen bezitten in de woning (de rest van de waarde is nog van de bank)

Dus, degene die wil overnemen moet in theorie aan de andere een bedrag van 91.666 euro opleg betalen.

 

Start talking ! Of beter, start counting! 😉

Contact